Zabezpečení domu? Tady jsou tipy, jak na to nejlepší

Kdo obývá dům, dřív nebo později začne řešit otázku, jak jej zabezpečit. V bytě je to relativně snadné, ale dům vyžaduje mnohem komplexnější přístup. Pojďme se podívat, jak na to pomocí elektroniky a chytrých aplikací.

Tento typ zabezpečení domu se skládá ze zabezpečení dveří, oken a dalších potenciálních vstupních bodů, které jsou vybaveny senzory detekujícími pohyb nebo zvuk. Po spuštění pak tyto snímače aktivují alarmy, které upozorní vás nebo váš výstražný systém.

Depositphotos 114180176 L
Senzor pohybu

Elektronické zabezpečovací systémy vám nejen pomohou ochránit sebe a svůj cenný majetek před vetřelci, ale mohou je rovnou také odradit od toho, aby se do domu vůbec dostali

Statistiky totiž ukazují, že zloději se méně často zaměřují na rodinné domy s elektronickými zabezpečovacími systémy než na domy bez nich, protože vědí, že v průběhu celého procesu budou rychle upozorněny i bezpečnostní složky.

Co patří mezi zařízení na elektronického zabezpečení domu?

Zabezpečení domu se neomezuje pouze na tradiční zámky, kamery či alarmy. Elektronický systém zabezpečení domu může zahrnovat webové kamery, které se synchronizují s mobilními zařízeními, takže můžete mít svůj majetek vždy pod dohledem odkudkoli. Kromě toho jsou k dispozici senzory a okenní či dveřní alarmy, které monitorují vstupní body vašeho obydlí a upozorní vás na případné hrozby.

Bezpečnostní inteligentní dveře se čtečkou otisků, chytré zámky, digitální kukátka a dveřní kamery umožňují zabezpečit přístup do domu jediným dotykem nebo hlasovým příkazem, čímž zabrání vetřelcům ve vstupu a zároveň vám v případě potřeby umožní rychlý a pohodlný přístup. 

Depositphotos 84776670 L
Digitální zámek na dveřích

A konečně, automatické osvětlovací systémy mohou být spuštěny detektory pohybu nebo dálkově, což pomáhá vytvořit dojem, že je někdo stále doma, i když se v objektu ve skutečnosti nikdo nenachází.

Zabezpečit byste si však měli vždy celý objekt, proto nezapomínejte ani na sklep, alarm do garáže nebo dokonce venkovní alarm na celou zahradu. Díky všem těmto funkcím spojeným do jednoho komplexního systému si mohou majitelé domů užívat většího klidu, protože vědí, že jejich majetek je bedlivě monitorován a chráněn.

Jaký je rozdíl mezi bezdrátovým a drátovým systémem zabezpečení

Mnoho lidí nejprve nepřemýšlí nad rozdíly mezi bezdrátovými a kabelovými bezpečnostními systémy, ale pochopení těchto rozdílů může pomoci při výběru systému pro váš domov nebo firmu. 

Drátové zabezpečovací systémy jsou tradičně připojeny k hlavní zabezpečovací ústředně pomocí kabelů, zatímco bezdrátové systémy používají k přenosu dat do ústředny a z ní rádiové signály.

Bezdrátové systémy se snadněji instalují, protože není nutné vést kabeláž skrze zdi. Kromě toho lze bezdrátový alarm propojit s příslušenstvím pro inteligentní domácnost od třetích stran a získat tak další pohodlí a funkce, jako je aplikace umožňující vzdálené zastřežení/odstřežení alarmu nebo integrace kamer pro video dohled.

Na druhou stranu mají drátové bezpečnostní systémy ze své podstaty spolehlivější připojení než jejich bezdrátové protějšky, protože na ně nemají vliv překážky v přímé viditelnosti ani potenciální rušení. Kromě toho detektory pohybu a okenní čidla v kabelových systémech vydrží déle než bateriové systémy a vyžadují méně údržby po celou dobu své životnosti ve srovnání s těmi, které se nacházejí v bezdrátových systémech.

Znalost toho, který typ systému nabízí funkce nejlépe vyhovující vašim potřebám, je klíčem k tomu, abyste měli bezpečné prostředí, které splní vaše očekávání.

Jak se ovládá zabezpečení domu

Pokud chcete chránit svůj majetek a své blízké v době své nepřítomnosti, je nejefektivnější volbou pult centrální ochrany (PCO) napojený na bezpečnostní agenturu. Bez ohledu na vaši (ne)přítomnost má váš dům nepřetržité pokrytí a propojení prostřednictvím GSM komunikátoru na dálku.

Domácí alarmy se mohou ovládat také heslem pomocí systémové klávesnice, ale i prostřednictvím aplikací nebo hlasového vyhledávání, například Siri

Jak zvolit správný systém zabezpečení pro vaši domácnost

Výběr správného zabezpečení bytu nebo domu může být náročný úkol. Při hledání řešení mějte na paměti velikost vašeho domu, počet možných přístupových bodů a samozřejmě rozpočet. 

Překvapivý zde může být fakt, že zabezpečení bytu se cenově příliš neliší od zabezpečení rodinného domu s garáží – v obou případech se ceny kompletního systému pohybují od 30 do 40 tisíc včetně DPH, rozdíl mezi bytem a RD může být průměrně kolem 5 tisíc.

Než se rozhodnete pro správný systém, zeptejte se sami sebe, jaký typ ochrany potřebujete; požadujete bezdrátové monitorování nebo možnost živého přenosu videa? Pokud ano, jsou kompatibilní s vaším současným technologickým nastavením?

Zkoumání funkcí a recenzí zákazníků může pomoci zúžit hledání. Pokud ale věnujete čas a finance vytvoření balíčku na míru, který bude vyhovovat vašemu životnímu stylu a rozpočtu, zajistíte, že se budete ve svém prostoru cítit skutečně pohodlně a bezpečně.

Instalace elektronického systému zabezpečení

Při výběru zabezpečení bytu vycházejte z toho, že systém EZS je určen k ochraně vašeho majetku na mnohem vyšší úrovni. Vyberte proto zavedenou a certifikovanou společnost, která zajistí, že systém splňuje všechny potřebné bezpečnostní požadavky. 

Jedním z takových požadavků stanovených normou ČSN EN 50131-1 je, že pokud zabezpečovací systém používá nějaké rádiové nebo telekomunikační zařízení, pak musí splňovat také požadavky ČTÚ VO-R/10/06.2009-9.

Takové záruky potom povedou k mnohem snazšímu jednání s pojišťovnami, které budou s větší pravděpodobností akceptovat nastavení zabezpečení domu. Naopak zanedbání tohoto aspektu nebo dokonce instalace bezpečnostních alarmů svépomocí by mohla vést ke snížení pojistného plnění, proto se při zajišťování bezpečnostní elektroniky vyplatí ověřit všechny potřebné certifikace.

Myslete na prevenci!

Není žádným tajemstvím, že sociální sítě mohou být skvělým způsobem, jak informovat rodinu a přátele o tom, co děláte, ale bohužel mohou být také pozvánkou pro zloděje a tipaře. 

Zatímco spousta lidí stále zveřejňuje informace o své dovolené nebo úspěších svých dětí, jiní zase dělají chybu, když poskytují příliš mnoho podrobností o velkých životních změnách – například o přestavbě svého domu krok za krokem.

Tento druh citlivých informací by neměli sdílet prostřednictvím sociálních sítí, protože tím nechávají otevřené dveře pro potenciální zloděje, kteří si mohou snadno zmapovat, co mají v domě, ještě než se tam dostanou. Nejlepší je přijmout jednoduchá opatření a neprozrazovat žádné detaily, které by mohly ohrozit vás a váš majetek.

Depositphotos 268761332 L
Falešná kamera nemusí jít na první pohled poznat, ale vysílá do okolí jasný signál

A jak už jsme zmínili na začátku, právě viditelné zabezpečovací prvky mohou působit preventivně a odradí mnoho menších zlodějíčků hned v počátku.

👉 Odebírejte náš RSS kanál. Jsme na X (Twitteru) i Facebooku.

Přidejte své zkušenosti do diskuze jako první!

Diskuze a zkušenosti

GeekLife.cz
Logo